האם זה הכדור שיהפוך
  אתכם לאיינשטיין?

כמעט בכל הרצאה שאני מרצה, תמיד יש אחד או אחד ששואלים את אותה שאלה- מה צריך לצרוך כדי לשפר את המוח.
המרוץ אחר כדור הסופר מוח ....בעיה או פתרון – אתם תחליטו.
15/12/15 רמי גזולי , B-mind   

פעם שהיית קטן, שנאתי לעשות שיעורים, זה היה מטרד שהיה צריך לבוא על הדברים הכי חשובים דאז – טלוויזיה ולשחק עם החבר'ה. התפללתי לפעמים שאני יעשה אותם כל כך מהר, שאוכל להתפטר מהם.

במבחנים בכיתה תמיד חלמתי שאגיש אותם ראשון, ממש להיות הגאון של הכיתה, לקבל 100 , לחוות הצלחות קוגניטיביות . במקום זה הייתי זה שבורח מהשיעורים, יוצא לשירותים וחוזר בסוף השיעור, מאחר מאוד בהגעה לבית ספר ולגבי המבחנים והשיעורים – בחלקם הייתי עושה ובחלקם הייתי חולם. 

חולם שיהיה לי את היכולת להיות האיש הכי חזק כמו סטיב אוסטן, איש בעל יכולות ראייה כמו סופרמן ואיש בעל חושי על כמו הבלש בסדרה הסנטינל. 
בתקופה האחרונה, התחלתי לצפות בסדרה בשם "ללא גבולות" אשר גיבורה לוקח כדור ומשדרג משמעותית את יכולתיו הקוגניטיביות .

לכדור קוראים NZT  והגיבור הופך להיות מאדם גלמוני ועייף לאדם  בעל מוטיבציה ופרץ של יצירתיות קוגניטיבית, יכולת למידת שפות פנמונלית, כושר ירידה לפרטים , קריאה מהירה ועוד
 
תחום קידום היכולות ופיתוח המוח ריתק אותי מאוד ולאחרונה אני נתקל במאמרים שונים המדברים על כדורים המעניקים למוח יכולות קוגניטיביות.
 
 נתקלתי בכדור בשם "מודפיניל" שניתן לחולי נרקולפסיה, אבל בשימוש בקרב אנשים בריאים – הוא מגביר את היכולת הקוגניטיבית ומשפר את המוטיבציה, שיפורים בזיכרון המרחבי, תכנון והסקת מסקנות, שיפור יכולת זיכרון וזיהוי אלמנטים ויזואליים.
בנוסף לדברי הנסיינים – ישנה הנאה רבה יותר בזמן ביצוע המשימות.

(במחקר השתתפו 64 מטופלים בריאים ללא בעיות שינה (32 נטלו מודפיניל ו-32 פלסיבו והוא בדק השפעות של מודפיניל 200 מ"ג על פונ' קוגניטיביות ולא וורבאליות ופתרון בעיות יצירתיות וכן מבחני מוטיבציה שונים).
(מקור - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22820554)
 
המודפיניל מוגדר כמעורר(wake-promoting) ולא ממריץ (stimulant). מנגנון הפעולה שלו אינו ידוע. הוא מגביר ערנות בלא גירוי כללי של מערכת העצבים המרכזית; הוא נקשר בצורה חלשה לאתרי קליטה מחדש של דופאמין ומגביר את ריכוז הדופאמין בתווך הבין-תאי
 
דופמין הינו המעורר הרשמי של המוח – הוא שותף חיוני בכל התהליכים הקוגניטיביים, החל מהפניית הקשב ויציבותו, דרך יכולות התפיסה, הלמידה והזיכרון, וכלה ביכולות הניהוליות. הוא שותף פעיל בוויסות שינה, באוכל ובמין וכמובן בתכנון בבקרה ובהוצאה לפועל של תנועה. 
 
 בעיקרון נראה כדור קסם – אבל שוב – המחיר שאנשים עלולים לשלם על לקיחת תרופות אינו נחקר דיו וגם בסדרת הטלוויזיה – האיש מגיע לתוצאות קוגניטיביות מדהימות שמסייעות לו ול – FBI  לפצח פשעים חמורים, אבל לצד היוקרה להיות גיבור על, יש גם תופעות לוואי מכאיבות והרסניות לכל חייו. הפתרון בסדרה – עוד תרופה שתעלים את תופעות הלוואי....  


          רמי גזולי
         מרצה וחוקר קוגניציה 
         ותהליכי למידה. 
         052-6096424 
         Rami@bmind.co.il

 

לייבסיטי - בניית אתרים