אוהבים מתוק? מה זה עושה למוח שלכם? 
המזון שאנו צורכים משפיע על המוח, ובעקבות כך המוח משפיע על בחירות המזון שלנו – כך מוכיחים מחקרים מהשנים האחרונות.

מהם השינויים המוחיים שעשויים להיגרם בעקבות מאכלים ממותקים ועתירי קלוריות וכיצד זה משפיע על התנהגות האכילה, התמכרות והשמנה                          

 
שאול לב וכרמיל עזרן, הארץ. 
23.06.2014

האם המזון שאנו אוכלים מסוגל לשנות את תפקוד המוח ופעילותו? והאם המוח עשוי להשפיע על צריכת מזון ועל השמנה?
שנים רבות ההתייחסות למזון היתה כאל מקור לאבני בניין מטבוליות שתפקידן לספק אנרגיה וחומרי גלם לבניית התאים, אך בעשור האחרון החלו להצטבר עדויות מחקריות שמוכיחות כי בין המזון שאנו צורכים והמוח מתקיימים יחסי גומלין. דהיינו: במעין מעגל קסמים, המזון שאנו צורכים משפיע על המוח, ובעקבות כך המוח משפיע על בחירות המזון שלנו. נראה כי המוח הוא איבר שלו חשיבות רבה גם בפיקוח ובוויסות המטבוליים ויש לו תרומה מכרעת לתבניות אכילה המובילות להשמנה.

במסגרת סקירה שאנו עורכים בנושא מצאנו כי עבודות שפורסמו בשנים האחרונות מספקות עדויות לכך שלבחירת המזון שלנו, ובעיקר כזה המכיל סוכר ושומן, עשויה להיות השפעה על מוחנו בצורה המשתקפת בשינויי התנהגות, חשיבה ורגש. נמצא כי חשיפה יומיומית ובתדירות גבוהה של המוח לסוכר למשל מגבירה פעילות מוחית באזורי המוח הקשורים בין השאר להנאה ומוטיבציה. פעילות עצבית מוגברת באזורים אלו מעודדת נטייה לחזור ולצרוך סוכר עד למצב שבו היעדרו עלול ליצור אי שקט, חרדה ואכילה התקפית, בדומה להתמכרות וגמילה. כך נוצר מעין "מעגל רשע": צריכת הסוכר משפיעה על המוח, והוא מגביר את הצורך בסוכר.  

תופעה זו הודגמה בין השאר במחקר שפורסם בכתב העת Diabetes Care בשנת2013 . המחקר בדק פעילות עצבית מוחית של אנשים הסובלים מהשמנת יתר (BMI, מדד מסת גוף, ממוצע של 32) לעומת פעילות עצבית במוחות של אנשים שהוגדרו במשקל תקין (BMI ממוצע של 22.9). במחקר נצפתה בקבוצת הסובלים מהשמנת יתר הגברה בפעילות העצבית באזורי המוח הקשורים בתשוקה, זיכרון, רגש, הנאה ומוטיבציה בעת דמיון מודרך שבו נחשפו לסוגי אוכל ממותקים, עתירי קלוריות, שהיו אהובים עליהם.

מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת  Molecular Metabolismב-2013, ניסה לענות על השאלה אם השמנה עשויה להיות תוצאה של צריכה ממושכת של סוכר ושומן ושינוי מוחי בעקבותיה. המחקר כלל 39 גברים צעירים ובריאים ונמשך כשלושה שבועות שבהם הם נחשפו לדיאטות שונות, כולן הורכבו מחטיפים עתירי שומן וסוכר. המתנדבים חולקו לחמש קבוצות. כצפוי, בכל הקבוצות נצפתה צבירת שומן ועלייה במשקל, אך רק בקבוצה שבה ניתנו חטיפים המורכבים משומן וסוכר (בניגוד לשאר הקבוצות שקיבלו חטיפים המורכבים רק מסוכר או רק משומן) מספר פעמים רב ביום (6 לעומת 3), נצפה גם שינוי מוחי סינפטי מדיד (ירידה בזמינות הסרוטונין – מוליך עצבי שהפרשתו באזורי מוח הקשורים לחיזוק ותגמול מעלה בין השאר את תחושת השובע והסיפוק). מסקנת הניסוי היתה כי ניתן להשרות שינוי מוחי בעקבות חשיפה לדיאטה עתירת סוכר ושומן גם בקרב בעלי משקל תקין, והוא הראה כי לצריכה חוזרת וממושכת של אוכל מסוג זה יכולת לעצב מחדש את המעגלים המוחיים, לחזק את הקשר בין גירוי לפעולה ולייצר אכילת יתר בעלת אופי התקפי.
הדרך שבה שומן וסוכר עשויים לגרום לשינוי במוחנו ולתכנתו החלה להתגלות בשנים האחרונות. במוחנו קיימת ככל הנראה מערכת עצבית לעיצוב התנהגותי, מערכת התגמול-חיזוק (Reward System), הקשורה גם לצריכת מזון מוגברת. מערכת זו פועלת בעיקר באמצעות שני מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים): דופמין וסרוטונין. דופמין הוא מוליך עצבי שבין השאר מעלה את תחושות ההנאה והסיפוק והמוטיבציה להמשיך ולאכול עוד ממזון טעים וממותק. בעת אכילת מאכל ממותק מפעילים קולטני סוכר במסלולים עצביים שונים את אחד ממרכזי העונג במוח (Hedonic Hot Spots) – השייך למערכת התגמול-חיזוק ומחובר לאזורי מוח שאחראיים על עידוד פעולות (מוטיבציה). מרכז זה מפריש בין השאר דופמין והוא כאמור מעלה את תחושת ההנאה, הסיפוק והמוטיבציה. האפקט של הדופמין מתקיים גם בטווח הארוך ומעלה את הכמיהה לאותו המזון שגרם הנאה. הפרשת דופמין מוגברת וחוזרת (למשל מצריכת מזון ממותק הנמשכת מספר פעמים רב ביום במשך כמה שבועות) יוצרת מצב שבו המוח מעודד אותנו לחזור ולצרוך בקביעות את החומר שגרם להפרשה זו – עד למצבים קיצוניים המוגדרים כהתמכרות. במוחות של אנשים הנוטים להשמנת יתר התגלתה הפרשת יתר של דופמין ופעילות עצבית מוגברת במערכת התגמול-חיזוק, הידועה כיום כתורמת להתמכרות, בתגובה לגירויים הקשורים בסוכר.

בעת התמכרות למזון עתיר קלוריות, בעיקר כזה המכיל סוכר, נוצרת התנהגות כפייתית או התקפית בשל הניסיון להימנע מהמזון: נוצר רצון עז לאכול ומתעוררים תחושת חוסר ואי שקט. רמז לכך ניתן לראות אצל אנשים שסובלים מהשמנת יתר ועוברים ניתוח בריאטרי להצרת הקיבה והורדת משקל. אצל חלק ממטופלים אלו, בעיקר בעלי התנהגות מכורה למזון, הפסקת אכילת מזון עתיר קלוריות יוצרת תבנית התמכרות חליפית, כגון עישון מוגבר, שתיית אלכוהול ושימוש בסמים. ההנחה היא שכמו המזון, חומרים ממכרים אלו מפעילים את אותה מערכת תגמול-חיזוק המתווכת על ידי דופמין.

לעומת הדופמין, רמת המוליך סרוטונין, שעולה לאחר ארוחה עשירה בפחמימות (המתפרקות בגוף לגלוקוז – חד-סוכר) ומעלה את תחושת השובע, עשויה לסייע באיזון האכילה המוגברת. בעקבות אכילת פחמימות, עולה רמת הסוכר בדם. עלייה ברמת הסוכר גורמת להפרשתאינסולין (ההורמון שאחראי להכניס את הסוכר לתאים) והוא מעלה באופן יחסי את ריכוז חומצת האמינו טריפטופן בדם (כיוון שהוא מכניס את שאר חומצות האמינו לתאים ומעניק לטריפטופן יתרון יחסי). הטריפטופן חודר ביתר שאת למוח וממנו מסונתזים סרוטונין ומלטונין – הורמון מרגיע שמופרש בשינה. כך, לאחר ארוחה עשירה בפחמימות, הסרוטונין ממתן את התאווה שיוצר הדופמין, ונוצרת תחושת רוגע ושובע המעודדת להפסקת אכילה.

אך תופעה שהתגלתה לאחרונה חושפת כיצד תהליכי השמנה וצבירת שומן מיותר עשויים להוביל לשחרור חומרים דלקתיים (ציטוקינים) בגוף שמעודדים את הטריפטופן להפוך לחומרים שאינם סרוטונין ומפריעים לייצורו. כך, אכילת יתר ממושכת, ובייחוד של מוצרי מזון מעובד המכיל סוכרים ושומנים רבים, כגון חטיפים ומיצים ממותקים, מובילה להצפה קלורית הגורמת לצבירת שומן דלקתי, להרס ייצור הסרוטונין ולביטול תחושת השובע.

דוגמה נוספת ליחסי הגומלין בין המזון למוח, שעדיין נלמדת, היא הגילוי כי קיים אזור מוחי שמשמש איבר חישה שיכול לחוש את ריכוז והרכב חומצות האמינו (יחידות המבנה הבסיסיות של החלבונים) בדם. נמצא כי כאשר קיים חוסר או עודף בחומצת אמינו מסוימת, חלה עלייה בפעילות העצבית באזור זה שעשויה להשפיע על צריכת החלבון – הגברתה או החלשתה.
לסיכום, נראה כי המזון שאנו צורכים, ובעיקר כזה המכיל סוכר ושומן, יכול לעצב את מוחנו וכך להשפיע גם על המשך הצריכה, ולהוביל עד למצבי קיצון כהתמכרות. בעקבות תובנה זו אנו סבורים כי יש להעלות את המודעות, בעיקר בקרב העוסקים בתזונה, לכך שהנטייה להשמנה עשויה להיות מושפעת גם משינויים מוחיים, ולא רק קלוריים.

ד"ר שאול לב הוא מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית חולים השרון, סגן מנהל המכון לחקר התזונה במרכז רפואי רבין, ומזכיר החברה לתזונה קלינית; ד"ר כרמיל עזרן היא ממונה על רוקחות קלינית במרכז הבריאטרי בהרצליה מדיקל סנטר ורוקחת קלינית בבית חולים השרון, מרכז רפואי רבין

          רמי גזולי
         מרצה וחוקר קוגניציה 
         ותהליכי למידה. 
         052-6096424 
         Rami@bmind.co.il

 

לייבסיטי - בניית אתרים