מפתיע: כמה זמן לוקח לכדור נגד דיכאון להשפיע?

אמרו לכם שנוגד הדיכאון יתחיל להשפיע רק בעוד כמה שבועות? מחקר חדש מגלה כי כבר תוך שעות מרגע נטילתו משנה דרמטית כדור אחד את התקשורת והמבנה התוך מוחי
ד"ר איתי גלhttp://www.ynet.co.il/images/letter.pnghttp://www.ynet.co.il/images/kav.jpgפורסם:  22.09.14 ,  YNET

 השפעה מיידית של נוגדי הדיכאון: מחקר חדש, שכלל סריקות מוח, מצא כי כבר לאחר נטילת כדור אחד של נוגד דיכאון השתנתה הארכיטקטורה של מוחם של המטופלים, תוך שעות ספורות. הממצאים פורסמו בכתב העת Current Biology.

התרופות משנות החיווט במוח
נוגדי דיכאון חוללו מהפכה בתחילת שנות ה-90, עם פריצתה של הפרוזאק, תרופה נוגדת דיכאון מקבוצת ה-SSRI והפופולרית מאוד גם כיום. מאז פותחו תרופות רבות נוספות, והטיפול בדיכאון הוא אחד השכיחים ביותר בעולם. 
עם זאת, מדגישים הרופאים וכן חברות התרופות כי השפעת התרופות ניכרת רק כשבועיים-שלושה מתחילת הנטילה. אבל כאמור, המחקר החדש מגלה אפיקים חדשים ומפתיעים.
 
במחקר שנערך במכון לחקר המוח בגרמניה עברו 15 נבדקים בריאים סריקת מוח באמצעות מכשיר fMRI, אשר לא רק סורק את המוח ומעניק תמונה תלת-ממדית אלא גם מציין את אזורי הפעילות שלו. לאחר מכן נטלו הנבדקים תרופה נוגדת דיכאון מסוג SSRI, וכעבור שלוש שעות עברו סריקה חוזרת.
 
הנתונים הראו כי המנה הזו של SSRI הפחיתה את רמת התקשורת במרבית האזורים במוח, בעוד שבאזורי הצרבלום (המוח הקטן) והתלמוס נצפתה תקשורת מוגברת בין סיבי העצבים.
 
"לא ציפינו שהתרופה תחולל השפעה כה דרמטית אחרי זמן קצר כל כך", אמרו החוקרים. "התרופות משנות את החיווט במוח בדרכים שונות, אולם לרוב האפקט מתחיל להיווצר רק לאחר מספר שבועות של נטילה יומיומית".
 
החוקרים אמרו כי הממצאים החדשים פותחים פתח לזווית חדשה במחקר על נוגדי דיכאון, שעשויה לשפר את פיתוחן העתידי של <a data-cke-saved-href="http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4520924,00.html" href="http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4520924,00.html" target="_blank" '="" style="outline: 0px">תרופות נוגדות דיכאון.

 

80% סובלים מדיכאון

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות, ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השנייה בעולם. על פי הנתונים, כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגעו או נחשפו לפחות פעם בחייהם לדיכאון, הפוגע בכל המישורים של איכות החיים.
  
על פי סקר שנערך בישראל לפני כארבע שנים, כחמישית עד שליש מהישראלים סובלים מתסמיני דיכאון וחרדה. על השאלה "האם אתה חש עייפות או ירידה באנרגיה", השיבו 35% בחיוב. על השאלה "האם אתה חש אשם, עצב או חוסר מנוחה", השיבו 31% מהנסקרים בחיוב.
 
על השאלה "האם אתה חס חוסר תקווה או חוסר אונים" השיבו בחיוב 27% מהנשאלים.
 
בתשובה לשאלה כללית, שאינה שייכת ישירות לסולם הדיכאון, "כיצד היית מגדיר את מצב הרוח הכללי שלך יחסית לשנה שעברה", השיבו 25% כי הם חשים "רע" או "הרבה יותר גרוע".

          רמי גזולי
         מרצה וחוקר קוגניציה 
         ותהליכי למידה. 
         052-6096424 
         Rami@bmind.co.il

 

לייבסיטי - בניית אתרים